Levendula

Talán mindenkinek először a jellegzetes színe jut eszébe a neve hallatán. A második képzettársítás már jóval sokrétűbb lehet: az illata, illóolaj, dísznövény, ruhásszekrény, gyógytea, Provance, Tihany és reméljük hamarosan ebbe a felsorolásba fog kerülni a Kevély vonulatának lábánál elterülő Pilisborosjenő is, amelynek egy festői dűlőét levenduláink színezik lilára.

De lássuk miért is oly kedvelt növény. Talán a sokoldalúsága miatt. Nyugtatja az idegrendszert, tinktúrája segíti a bőr regenerációját, legyen az csípés, vagy akár ekcéma és a reumás fájdalmakra is gyógyír lehet. Korábbi felsorolásunkban talán oda nem illőnek tűnik a ruhásszekrény, de biztosak vagyunk abban, hogy sokak emlékezetében él a ruhákat átjáró levendula illat, amit nagymamáink rejtettek oda a molyok elűzése érdekében, talán Ön, kedves olvasó is használja még eme házi praktikát.

Karakteres méz készülhet nektárjából. A levendula szappan fürdés közben fejti ki hatását, hogy az alvás garantáltan nyugtató legyen, amit csak fokozhatunk illóolajának elpárologtatásával, vagy masszázsolajba történő keverésével.

Ezek után, hogy egy levendulamező látványa önmagában szép és megnyugtató, már csak hab a tortán!

« A 2 »

 
https://www.youtube.com/watch?v=DTy6ubX670o