Gazdaságunkról

Kevélyhegyi Levendulamező születése

Történetünk

Már a szülői ház kertje is levendulától illatozott, mesés látvány volt a színes rózsák mellett. Miután a falu első utcájából elköltöztünk az utolsóba, új otthonunk előkertjét beültettük a szülői házból elhozott levendulákkal. A következő évben az utcafrontot, majd a hátsó kertet is beültettük.

Az étkezőnk ablakából gyakran nézegettük a hegyoldal alatt fekvő családi földterületet, majd egy szerencsés pillanatban megszületett az ötlet: Ültessük be levendulával!

2016. május 10.-én kezdtük el az ültetést, több mint 1 hétig tartott. 15 000 db levendulát ültettünk el.  5 év alatt közel 2 hektár területet ültettünk be levendulával.

2019-ben tulipánok ültetésével bővítettük a gazdaságunkat, először 12 000, majd 5000 és 50 000 hagymát ültettünk el

3 generáció

A szüleink és gyerekeink segítsége nélkül nehezen boldogulnánk. Az ültetésben a család minden tagja ki vette a részét. A szüretelést szintén együtt szoktuk végezni.

A mindennapos növényápolás oroszlánrészét az apai nagypapa végzi, nagy tapasztalata van, hiszen a saját szőlőjében is rengeteget dolgozik.Közben szívesen vált szót a járókelőkkel.

Mindkét nagypapa közismert és népszerű Pilisborosjenőn, mindketten a faluban dolgoztak vállalkozóként, vállalkozónál.

A nagymamák aktív korukban emberekkel foglalkoztak, mama a helyi iskola igazgatója volt, nagyi pedig egy ügyvezető igazgató titkárnője.

A szüleink mindenben segítenek minket, az ültetéstől kezdve a levendulás zsákocskák megtöltése, címkézése, a szappankészítés és kicsomagolás, levendulaolaj, levendulavíz csomagolása, címkézése, a levendula szüretelése és szállítása, a levendulaszüreteken árusítás.

A levendulaszüreten a gyerekink is aktívan részt vesznek, de sokat segítenek a levendula metszésében, a sorok közti fű nyírásában is.

Víziónk

Gazdaságunkat munka mellett működtetjük, mindketten a közszférában dolgozunk főállásban. A levendulázás hobbinak indult, majd az évek során egyre nagyobb és komplexebb gazdasággá nőtte ki magát. Az első évben még egy asztalról árultunk egy sátor alatt, majd igyekeztünk szolgáltatásunkat az igényekhez alakítani.

Szeretnénk a mai rohanó világban egy kis nyugalmat biztosítani, feltöltődésre lehetőséget adni az illatos, lila levendulatengerben a méhecskék döngicsélése mellett. Érdemes sorba végigücsörögni a mező különböző pontjain elhelyezett padokon, foteleken, székeken, hogy megtaláljuk a kedvenc helyünket. Más-más benyomást fogunk szerezni.

A domboldalon leülve, megszusszanva egy kicsit élvezhetjük a levendula mellet a páratlan panorámát, ahol egyszerre látható a nyüzsgő város, a kis falunk és a nyugodt, zöld természet

Levenduláról

Talán mindenkinek először a jellegzetes színe jut eszébe a neve hallatán. A második képzettársítás már jóval sokrétűbb lehet: az illata, illóolaj, dísznövény, ruhásszekrény, gyógytea, Provance, Tihany és reméljük hamarosan ebbe a felsorolásba fog kerülni a Kevély vonulatának lábánál elterülő Pilisborosjenő is, amelynek egy festői dűlőét levenduláink színezik lilára.

De lássuk miért is oly kedvelt növény. Talán a sokoldalúsága miatt. Nyugtatja az idegrendszert, tinktúrája segíti a bőr regenerációját, legyen az csípés, vagy akár ekcéma és a reumás fájdalmakra is gyógyír lehet. Korábbi felsorolásunkban talán oda nem illőnek tűnik a ruhásszekrény, de biztosak vagyunk abban, hogy sokak emlékezetében él a ruhákat átjáró levendula illat, amit nagymamáink rejtettek oda a molyok elűzése érdekében, talán Ön, kedves olvasó is használja még eme házi praktikát.

Karakteres méz készülhet nektárjából. A levendula szappan fürdés közben fejti ki hatását, hogy az alvás garantáltan nyugtató legyen, amit csak fokozhatunk illóolajának elpárologtatásával, vagy masszázsolajba történő keverésével.

Ezek után, hogy egy levendulamező látványa önmagában szép és megnyugtató, már csak hab a tortán!

Gazdaságunkban szüretelhető levendula fajták:

Lavandula angustufolia– keskenylevelű levendula

Lavandula intermedia– angol levendula

Lavandula angustifolia rosa rózsaszín keskenylevelű levendula

A jövő

A jövőre vonatkozóan legfontosabb célunk a levendula és az illóolaj minőségének növelése innovatív, környezettudatos földműveléssel, gazdálkodással. Mi is szeretnénk zászlóvivői lenni a mentsük meg a földet eszmének és ha még mellette szebb növényeink lesznek és jobb minőségű az olajunk, akkor biztosan sokaknak kedvére teszünk.

Ennek érdekében 2021. decemberben a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó Közép-Európa első fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvényén együttműködési szerződést írtunk alá, a ReBuSch technológia alkalmazására.

Ebben vállaljuk a nagyon szigorú, emellett biogazdálkodású technológia alkalmazását, melyet folyamatosan fog kontrollálni a Bálint Analitika.

 

A ReBuSch technológia több egymásra épülő komplex rendszerből áll.

A talaj struktúrájának kialakítása érdekében a No-Dig (kertészetekben elfogadott neve) elvet vezetjük be. A No-Till (No-Dig), No-Kill technológiával nem bolygatjuk a talajt, semmilyen kemikáliát nem alkalmazunk, így csökkenthető a termőföld eróziója, biztosítjuk annak regenerációját. Mivel nem bolygatjuk a talajt, a benne élő élőlényeket hagyjuk ismét felszaporodni, visszaadjuk a biológiának a teret, hogy az évmilliók alatt kialakult módon kezdjen dolgozni. Ezzel egy egészséges egyensúlyi szintet érünk el, „visszanő” a talaj szerves anyag készlete. A talaj az alapja mindennek, egészséges talajban egészséges növények lesznek!

A ReWater rendszer a növények vízfelvételével szinkron technológia, víztakarékos és a növény tényleges tápanyagbevitelét kiszolgáló vízfelhasználást biztosít.

A Shield, BioBooster és HU MIN- a 3 testőrrel – nem a növényeket, hanem a talajt tápláljuk, így a növények csak azokat az anyagokat hasznosítják, amire szükségük van. Táplálják és védik a növényeket, növelik beltartalmi értéküket.

Ezt az egész rendszert a ReBuSch technológia szakemberei monitorozzák folyamatosan. IT rendszer segít a talajerő valós megértésében. Drónos felméréssel, laboratóriumi vizsgálatokkal térképezzük fel a talaj minőségét, a növények állapotát és a szükséges pontokon pótoljuk vissza azokat az anyagokat, melyre szükségük van a növényeknek.